Vi tager temperaturen på kunsten:
Bådelauget er en bygning med flere kunstværker
Af Ole Wiberg
I sommer fik Bådelauget foræret to fine værker, et marinemaleri og en træskulptur. Gaverne blev doneret af Bjørn Fischer Ohl og Ib Schelde.
Bjørn Ohl udtalte ved overrækkelsen af maleriet, som er udført af maleren Th. Skovgaard med titlen "Smålandshavet" fra 1957, at det ville klæde væggen og Bådelauget, med et værk af den samme kunstner, som allerede hænger på laugets væg. Det eksisterende maleri fra 1939 har titlen "Rønne", og forestiller et parti fra Rønne Havn.
Det er sikkert malet, mens kunstneren boede og arbejdede på Bornholm, og udført med en teknik med små penselstrøg. Derimod er maleriet fra 1957 udført med mere energi og kraft i penselføringen. Et studie, som jeg stærkt vil anbefale at foretage for alle Bådelaugets medlemmer.
Th. Skovgaard blev født i 1913 og døde i 1993. Han blev uddannet ved Herman Madsens Kunstskole i København og derefter som skulptør på Cordts skole i Odense. Senere flyttede han til Bornholm hvor han arbejdede på det kendte keramiske værksted Michail Andersen og Sønner.
Th. Skovgaard har udstillet overalt i Danmark og har haft separatudstillinger i Rønne, Esbjerg, Odense, Larvik i Norge, og hans keramiske arbejder blev vist på Verdensudstillingen i New York 1938-39.
Donationen af træskulpturen, udført af den lokale maler og billedhugger Erik Bischoff med titlen "Elverpigen" fra 1968, er givet af Ib Schelde. Han mente, at en pige, og endda med et hul i ryggen, ville klæde laugets lokale.
Hun har fået en fin plads og givet anledning til, at laugets medlemmer kan få en givtig og livlig diskussion om hvad kunst er, hvad kunst kan og kunstens betydning.
Erik Bischoff blev født i 1914 i Nysted og døde i 1995. Han virkede som maler og skulptør og som kunstner. Han var autodidakt, men i en kort tid i midten af 1940’erne var han elev af Harald Isenstein.
Hans familie havde et garveri i Nysted i ca. 100 år. Garveriets ledelse overtog han efter faderens død i 1950. Garveriet lukkede dog efter få år og Erik Bischoff levede resten af sit liv som kunstner.
Hans kunstneriske løbebane begyndte allerede i 1936, hvor han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling med tegninger og akvareller. Senere gik han over til at lave skulpturer i hårdt træ og i sten. Hans stil var en stiliseret naturalisme med brunlige og lyse røde og blå farver i akvarellerne samt tætte og ikke særligt detaljerede former, både i billeder og skulpturer.
Hans skulpturer kan ses flere steder i det offentlige rum, bl.a. i Nysted, Maribo og Nykøbing F. Desuden er han repræsenteret med værker på bl.a. Fuglsang Kunstmuseum.
Bådelauget takker for donationerne.